Leo Baeck-instituttet er opkaldt efter rabbiner Leo Baeck, den sidste leder af det jødiske samfund i Tyskland under nazisterne, der overlevede Theresienstadt.

Leo Baeck-instituttet – New York | Berlin er et forskningsbibliotek og arkiv med fokus på tysktalende jøders historie. Dets omfattende biblioteks-, arkiv- og kunstsamlinger omfatter et af de mest betydningsfulde arkiver med primært kildemateriale og videnskab i århundreder af jødisk liv i Centraleuropa før Holocaust.

LBI er forpligtet til at bevare og udvide adgangen til dette rige stofmateriale, og det har digitaliseret millioner af sider med dokumenter, bøger og kunstværker fra sine samlinger – fra sjældne bøger fra renæssanceperioden til personlig korrespondance. LBI fremmer også studiet og forståelsen af ​​tysk-jødisk historie gennem sine offentlige programmer, udstillinger og støtte til lærde.

Leo Baeck-instituttet blev grundlagt i 1955 af førende tysk-jødiske intellektuelle, herunder Martin Buber, Max Grunewald, Hannah Arendt og Robert Weltsch, der var fast besluttet på at bevare den pulserende kulturarv fra den tysktalende jødedom, der næsten blev ødelagt i Holocaust. De opkaldte instituttet efter rabbiner Leo Baeck, den sidste leder af Tysklands jødiske samfund under naziregimet, og udnævnte ham til instituttets første præsident, der havde tilsyn med uafhængige centre i New York, London og Jerusalem. LBI – New York er en grundlægger af Center for jødisk historie på Manhattan og har et kontor i Berlin og en gren af ​​dets arkiver på det jødiske museum Berlin.