Arolsen Arkivet har nu sammen med Yad Vashem muliggjort online søgning i foreløbig 13 millioner dokumenter på https://arolsen-archives.org og man kan også indsende en elektronisk anmodning om oplysninger.

Arkivet rummer 26.000 reol meter af originale dokumenter, 232.710 meter mikrofilm og mere end 106.870 mikrofiches fra Nazi-tiden og efterkrigstiden og omfatter tre hovedområder: Fængsling, tvangsarbejde og fordrevne. Indholdet af dokumenterne er meget forskellige. Der findes lister og individuelle dokumenter, såsom registreringskort, transportlister, dødsregistre, spørgeskemaer, arbejdspas, sundhedsforsikring og sociale forsikringsdokumenter og meget mere. Derudover er der mindre sektioner, der er knyttet til arbejdet med en sporingstjeneste: Det alfabetisk-fonetiske centrale navnindeks, børnesøgningsarkiverne og korrespondancefilene

At spore savnede personer, at finde oplysninger om personers skæbne, at give familiemedlemmer information, også til erstatning og pensionsspørgsmål, har været de vigtigste opgaver for International Tracing Service (ITS) fra begyndelsen. Det begyndte i 1943 med at de allierede bad den internationale afdeling af Røde Kors i England om at oprette en registrerings- og eftersøgningsservice for savnede personer. I løbet af krigen skete der adskillige ændringer og 1. juli 1947 overtog den Internationale Flygtninge Organisation administrationen. I dag har ITS skiftet navn til Arolsen Arkivet.

Arkivet skulle således have været en hjælp til alle, der søgte oplysning om familiemedlemmers og venners skæbne under 2. Verdenskrig, men det har beklageligvis ikke fungeret. Uendelig mange har skriftligt anmodet ITS om oplysninger, andre er rejst til Bad Arolsen i samme ærinde – desværre oftest forgæves. Begrundelsen var ”beskyttelse af privatlivets fred”.

Jeg håber, at nogle familier endelig kan finde svar på, hvad der skete med deres familiemedlemmer og venner.

OPDATERING 19. NOVEMBER 2019:

Arolsen Archives har i dag et nyt indlæg på deres Facebook side:

“Ti millioner flere navne online: Efter krigen indsamlede besættelsesmagterne oplysninger om ofre for nazi-forfølgelse, der var registreret hos tyske lokale myndigheder. En stor samling af de dokumenter, der er oprettet på denne måde, er nu tilgængelig i onlinearkivet til Arolsen Archives.”

Flere oplysninger på: aroa.to/tenmillion

Direkte til søgesiden: https://collections.arolsen-archives.org/en/search/