AFLYST! Forfatter og lektor Marianne Olsen fortæller om Andreas Simonsen

MØDET ER AFLYST pga. de ny forhåndsregler i anledning af COVID19. Når situationen normaliseres vil vi fastsætte ny dato!


Forfatter og lektor Marianne Olsen fortæller om filosoffen, den etiske tænker og religiøse humanist Andreas Simonsen

Andreas Simonsen troede ikke på en personlig gud, men han var åben over for, hvad han anså for guddommeligt – livet- som han betragtede som en gave og en opgave. Han betegnede skønheden som en gåde og ondskaben som et mysterium. I sin tænkning opfattede han sig bevidst som en elev af Sokrates. Hans forhold til jødedommen handlede om at være del af et skæbnefællesskab, og han ville ikke melde sig ud af Mosaisk Troessamfund, så længe hans trosfæller led nød. Han overvejede det meget frem og tilbage.

Andreas Simonsen blev født i 1923 og efter studentereksamen begyndte han at studere klassisk filologi og tysk. Den 8. oktober 1943 flygtede han sammen med sin far til Sverige.

Aftenens foredragsholder og Andreas Simonsens livsbaner kunne have krydset hinanden, idet Marianne Olsens far flygtede til Sverige stort set samtidig med Andreas, og kort tid efter kom også Marianne, hendes bror og mor til Sverige.

Selv om Marianne og Andreas først mødte hinanden ni år før hans død, blev deres venskab meget indholdsrigt og intenst. De delte tanker både i breve og telefonsamtaler og under besøg hos hinandens familier, og Marianne blev en vigtig støtte for Andreas efter hans kones død. I august 1985 bad Andreas Marianne om at tage sig af hans papirer, og Marianne har siden arbejdet med dem og deres sammenhæng mellem liv og værk.

Andreas forsøgte ved sin egen død at være så hensynsfuld som muligt over for de efterladte. Til slut i sit afskedsbrev skrev han: “Guds velsignelse med jer alle”. For Marianne Olsen var det tankevækkende, for det var den første bøn, han nogensinde bad. Han fastholdt altid, at han som non-teist ikke troede på en personlig gud og derfor ikke kunne bede. Det overlod han til andre, deriblandt sin kone Else, der var troende kristen.

Andreas Simonsens flittige arbejdsperioder blev afbrudt af årelange depressioner, hvor han var indlagt og uden mulighed for at arbejde, og det var en depression han i 1991 ikke magtede at overleve.

Foredraget vil give eksempler på tænkningen og dens etiske styrke.

Alle er velkomne, men tilmelding er nødvendig senest den 24. marts kl. 12, enten gennem kontakt@sdjh.dk eller til Allan Falk, mobilnr. 20 95 29 49, mailadresse allan@falk.to. Ikke-medlemmer opfordres til at betale kr. 40,- på MobilePay 40374161.

Date

25 03 20
Expired!

Cost

40 kr. for ikke medlemmer

Organizer

Selskabet for Dansk Jødisk Historie

Lukket for kommentarer.