”At være jøde – essays om jøder og jødedom”

Den engelske dramatiker og samfundsrevser George Bernhard Shaw har om jøderne sagt:

“Jews are like all other people – just a little more so”. Det lyder som en vittig karakteristik. Måske har der ligget noget dybere i det – en anelse om, at 150 års bestræbelser på at anvende idealet om lighed på jøderne var slået fejl.

Det jødiske folk er grundlæggende anderledes end andre folk.

Folkevandring har været kendt fra oldtiden til vore dage. Gennem tiderne har store folkegrupper vandret til nye omgivelser. Reglen har været, at indvandrerne er forblevet på det nye sted og har præget dets civilisation og kultur. Der kendes kun et tilfælde af tilbagevenden til oprindelseslandet: Det jødiske folks vandring.

I begyndelsen af det 20. århundrede levede mindre end 1 % af det jødiske folk i Palæstina. I slutningen af det 20. århundrede levede knap 50 % af verdens jøder i Israel.

Og jødehadet? Det er beskrevet i talrige bøger og afhandlinger – men ingen har kunnet forklare, hvad det skyldes, og hvorfor det i tusinde år igen og igen har ramt jøderne.

Der dukker her nogle irrationelle faktorer op, som videnskaben – med de metoder, den har til rådighed – ikke formår at forklare. Kun filosoffer, digtere og andre kunstnere kan intuitivt forstå dem og give dem udtryk.

De følgende essays er et forsøg på at gå i deres spor.

Date

11 11 15
Expired!

Time

23:00 - 21:00

Organizer

Selskabet for Dansk Jødisk Historie

Other Organizers

Dansk Zionistforbund
Den danske Israelsindsamling
Wizo Danmark

Lukket for kommentarer.