Generalforsamling 2021 og foredrag om Andreas Simonsen

Generalforsamling i Selskabet for Dansk Jødisk Historie 2021

Gyldigt coronapas er nødvendigt for deltagelse!

Generalforsamlingen afholdes i år den 27. maj fra kl. 18.
Dagsorden og nærmere oplysninger udsendes senere.
Forslag til punkter på dagsordenen skal være formanden i hænde senest den 31. marts. Forslag sendes til kontakt@sdjh.dk.
Der er kun adgang for medlemmer af Selskabet for Dansk Jødisk Historie.

Efter generalforsamlingen vil Marianne Olsen fortælle om:

Marianne Olsen fortæller om filosoffen, den etiske tænker og religiøse humanist Andreas Simonsen (1923-1991).

Den etiske samtale er altid åben, ført i et magtfrit rum – i øjenhøjde. Sådan kan man meget kort definere de samtaler som Andreas Simonsen første med sine samtalepartnere. Det er også, hvad vi vil prøve at gøre denne aften:

Andreas Simonsen er en etisk tænker, som er påvirket af blandt andre Løgstrup. Han betegner sig selv som religiøs humanist. Han er også tydeligt inspireret af Løgstrup i sin tanke om, at man altid skal medtænke den reale situation, som det idealistiske menneske befinder sig i. Simonsen siger at de to begreber, realisme og idealisme kan illustreres som en yin-yang figur. Hermed mener han at der skal være lidt realisme i idealismen, for at idealismen ikke skal udarte til fanatisme. Tilsvarende skal der være lidt idealisme i realismen, for at realismen ikke skal udarte til fejhed eller kynisme.

Det er denne tænkning foredraget vil tage sit udgangspunkt i: Marianne Olsen mener i forlængelse af Simonsen tænkning, at det der går galt i debatten er ligegyldighed over for disse to komponenter i den åbne samtale.

Kort om Andreas Simonsens liv: Han blev født 1923 og efter studentereksamen i 1941 og begyndte at studere klassisk filologi og tysk, men i 1943, efter at have mistet sin mor året før, måtte han sammen med sin far flygte til Sverige på grund af jødeforfølgelserne. I Sverige blev han optaget i hjemmet hos sin mors fætter, atomfysikeren Oskar Klein, der arbejdede sammen med Niels Bohr. Han meldte sig ind i den danske brigade og kom hjem sammen med den i maj 1945. Da han i 1953 blev cand.mag., blev han ansat på Zahles skole, samtidig med at han var ekstern lektor ved Københavns Universitet. I 1956 giftede han sig med Else Marie Krogh, født Schroll (1914-89).

Se mere på Tænkeren og forfatteren – Andreas Simonsen (andreas-simonsen.dk)

Marianne Olsen lektor ved Herlufsholm skoles gymnasieafdeling, hvor hun har undervist 1971-2013 i fransk og religion. Marianne Olsen er formand for Fonden til udbredelse af kendskabet til Andreas Simonsens Tænkning og redaktør af SOS Racismes tidsskrift og skribent på netavisen SAMEKSISTENS.

Marianne Olsen blev født juli 1943 og blev med sin mor og broder familiesammenført med sin jødiske far, Sigurd Wechselmann, i Sverige i oktober samme år.

Selv om Marianne og Andreas først mødte hinanden ni år før hans død, blev deres venskab meget indholdsrigt og intenst. De delte tanker både i breve og telefonsamtaler og under besøg hos hinandens familier, og Marianne blev en vigtig støtte for Andreas efter hans kones død. I august 1985 bad Andreas Marianne om at tage sig af hans papirer, og Marianne har siden arbejdet med dem og deres sammenhæng mellem liv og værk.

Gratis for medlemmer, 40 kr. for ikke-medlemmer.

Tilmelding: https://sdjh.nemtilmeld.dk/8/

Date

27 05 21
Expired!

Time

18:00 - 21:00

More Info

Read More

Organizer

Selskabet for Dansk Jødisk Historie
Read More

Lukket for kommentarer.