Jack Fairweather – Den frivillige

Dansk Jødisk Museum og Selskabet for Dansk Jødisk Historie inviterer til et foredrag med de9n verdensberømte Jack Fairweather, der er manden bag værket ’Den frivillige. Den sande historie om manden, der infiltrerede Auschwitz’.

Bemærk at foredraget foregår på engelsk.

Witold Pilecki er polsk officer, og efter tyskernes besættelse af Polen i 1940 bliver han hurtigt en del af modstandsbevægelsen. I 1940 var der ud over jøder mange politiske fanger i Auschwitz, og hans plan er at lade sig tage til fange, organisere en modstandsbevægelse i lejren, smugle oplysninger ud af til de allierede, som når de blev klar over, hvad der foregik i lejren, skulle bombe den og derved være med til at bane vejen for et oprør indefra. Selv om det ville koste mange liv, var det prisen værd, for at offentligheden kunne få kendskab til den ufattelig ondskab, som nazisterne udviste hver dag.

Det lykkedes også at få smuglet flere rapporter ud, først om den systematiske udryddelse af russiske krigsfanger, og senere om drabet på de mange jøder både i Auschwitz og Birkenau. Rapporterne nåede da også frem til både Churchill og Roosevelt, men de reagerede ikke.På trods af at Pilecki flere gange er døden nær, og kun overlever takket være stor hjælpsomhed fra andre fanger, lykkes det ham at flygte til Warszawa i 1943, hvor han i 1944 blev en del af oprøret mod nazisternes ødelæggelse af byen. I 1947 blev han arresteret og anklaget for højforræderi af den kommunistiske regering. Han blev dømt til døden og skudt den 25. maj 1948.

Jack Fairweathers research er meget grundig, den bygger blandt andet på Pileckis mange efterladte papirer, som først kom frem efter Sovjetunionens sammenbrud i 1989. Dermed kan den vigtige historie fortælles om en mand, som ofrede alt for at følge sin overbevisning. Selv om han ved sin død var overbevist om, at hans mission var slået fejl, forsøger Fairweather at bevise det modsatte. Pilecki fik sine budskaber frem til de allierede, men problemet var, at de ikke lyttede.

Pris: 110 kr.
Pris for medlemmer af Selskabet for Dansk Jødisk Historie: 55 kr.

Dette arrangement er blevet muligt takket værd venlig støtte fra den Polske Ambassade i København.

Date

12 10 21
Expired!

Time

18:00 - 20:00

More Info

Tilmelding

Location

Den Sorte Diamant, "Blixen"
Søren Kirkegaards Plads 1, 1221 Kbh. K.

Organizer

Dansk Jødisk Museum
Email
33 11 22 18
Website
https://www.jewmus.dk/

Other Organizers

Selskabet for Dansk Jødisk Historie
Tilmelding

Lukket for kommentarer.